torstai 25. elokuuta 2011

KO Media!

Onpa selväsanaisia poikia. Huokuu itseluottamusta. Kokemus esiintymisestä näkyy.

On se mielenkiintoista, millaista palautetta voikaan saada.

Olin veljeni kanssa vetämässä hieman stand upia lähes kolme viikkoa takaperin isäni kotiseudulla Hämeessä. Kyseessä oli paikallisen voimistelu- ja urheiluseuran 100-vuotisjuhlat, joten yleisö ei ollut mitään tyypillistä stand upin seuraajaa täynnä. Palautteen perusteella onnistuimme omassa esityksessämme tuomaan hupia juhlaväkeen, vaikka veljeni hieman kommentoikin minun vieneen parhaat jutut hänen edestään. No, kannattaa valmistautua edes jonkin verran etukäteen. Kun pikkuveli menee fysiikassa ohi, isoveli vaihtaa sääntöjä. Älytys! No joo, ehkä vedin sittenkin lyhyemmän korren. Velipoika pakeni maasta seuraamusten alta ja minä jäin tänne niistä vastaamaan.

Minulle huumori on selkeästi tapa katsoa vinoa maailmaamme siten, että voisin pysyä kutakuinkin selväpäisenä. Haluan tuoda näkemystäni esiin ja samalla ymmärtää muita ympärilläni. Siinä tavoitteessa komiikka ja huumori suuresti auttaa. Toivon löytäväni tapoja vaikuttaa kokemusteni pohjalta ihmisten ajattelutapoihin. On hyvä aloittaa naurusta, vaikka pitäisikin edetä vakavampiin ja tiukempiin tuntemuksiin sekä kritiikkiin. Stand up, tilannekomiikka, sanojen ja merkitysten pyörittely, puheet, kirjoittaminen monin eri tavoin - onhan näitä tapoja kokeiltavaksi. Pitäisi vain löytää itselleen sopivia, luontevia tapoja.

Vedimme setissämme läpi seuran historiaan liittyviä urheilulajeja uuteen uskoon paketoituina, jotakin tuttua osalle yleisöstä bongattavaksi - uusissa kuoseissa tosin. Peruskikkoja on itselleen kuittailu ja pieni piikittely yleisöä kohtaan. Kaikki jutut tuskin koskaan ketään naurattavat, mutta onnistuminen edellyttää sopivan huumorikattauksen tarjoilua. Jos vitsiin saa monta tasoa ja lisäksi monitahoista tavaraa ilmoille, todennäköisesti ei päädytä epäonnistumiseen.

Jännitti tietysti ennen estraadille marssimista, mutta yllättäen en juuri huomannut tutinaa enää mikki kourassa. Täytyi pitää lennossa huolta siitä, että aikaikkuna tulee hyvin käytetyksi, riittävä määrä etukäteen suunniteltuja historiaan viittaavia vitsejä väännettyä, kuitteja heiteltyä kunniavieraille, sukulaisille ja tasapuolisesti muillekin. Veljestäni en osaa sanoa, sillä enhän ole hänen vartijansa. Taisin kuitenkin ottaa haltuun ykköshyökkääjän roolin tällä kertaa ja se oli yllättävän luontevaa.

On suorastaan huvittavan innostavaa, kun saa henkilökohtaiseen taustaansa nähden täysin poikkeavaa palautetta. En ole vielä mitenkään erityisen kokenut esiintyjä - ainakaan stand up -mielessä. Takavuosina kuulin ja luulin usein, että minulla ei ole itseluottamusta juuri lainkaan ja jäädyn esiintymistilanteissa. Asiat muuttuvat, ja yllätyksiä lienee vielä lisää luvassa! Saatan kyetä selkeään artikulointiin, mutta sanojen merkitykset eivät aina ole käytössäni niin kovin selkeitä. Tietoinen valinta.

Ehkäpä minut joissakin piireissä jo tunnetaan humoristina ja koomikkona. En aio kuitenkaan tyytyä siihen rooliin, sillä se on vain yksi näkökulma minusta. Absurdit jutut ja vino mutta silti elämänmyönteinen katsantotapa saavat vielä runsaasti jatkoa. Komedian konstein saa tunnetusti käsitellä asioita, joista puhuminen olisi muuten monille liikaa.

I gotta stand up before it is time to step down. I wanna stand by people - not be in a state of standby.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti